Превенция

Грижата за вашата кожа и нокти

Не позволявайте на гъбичните инфекции да провалят плановете ви! Те може да причинят сърбеж, зачервяване и неприятна миризма. Да доведат до липса на самочувствие и ограничаване на социалните контакти.

Ето как, в няколко лесни стъпки да се погрижите за краката си и да намалите риска от гъбични инфекции по кожата и ноктите.

Първи стъпки

Ако дълго време сте носили затворени обувки и плътни и дебели чорапи, които запаряват краката, това може да е предпоставка за развитие на гъбична инфекция1.

Затова, ако усетите или забележите нещо необичайно между пръстите на краката или по ноктите си, нашият съвет е да обърнете внимание и да не подминавате тези симптоми. Може да се обърнете към лекар или фармацевт. Той ще ви консултира и ще ви предложи подходящо лечение.

Много е важно инфекцията да се “хване” навреме2. Така ще можете да се справите с проблема по-бързо и да предотвратите последващо разпространение върху кожата и/или ноктите. Екзодерил крем и Екзодерил разтвор убиват гъбичките и се прилагат само веднъж дневно директно върху засегнатия участък.

Здравата кожата

Добре ли ви е познат онзи плътен слой загрубяла кожа на стъпалата и петите? Това е мъртва кожа, която щом отстраните, ще имате отново гладки стъпала.

Грижата за кожата е важно условие за нейното здраве. Ако вашата кожа бързо задебелява и загрубява може да се погрижите за нея, чрез козметични процедури или дори в домашни условия като си приготвите сами домашен скраб за ексфолиране, смесвайки в купа малко сол и зехтин.

Другата алтернатива за по-топлите месеци е да се разходите боси на плажа. Плажният пясък е прекрасен начин да ексфолирате натрупалата се мъртва кожа3.

Уморените крака

Имали сте тежък ден в офиса или сте били на крак, тичайки след децата. Дайте почивка на себе си и на краката си.

Домашно приготвената вана е перфектен начин да се погрижите за стъпалата си и да запазите добрия вид на кожата им.

Вземете голяма купа или тава, и я напълнете с топла вода. Добавете английска сол (магнезиев сулфат) и накиснете краката. Препоръчваме ви първо да изпълните тази стъпка и след това да ексфолирате, тъй като по този начин кожата ще се омекоти и отстраняването на мъртвите клетки ще бъде по-лесно.

Гъбичките „обичат“ влагата

За да продължите ефекта от нововъведения режим за грижа на краката, е добре в допълнение да контролирате влагата. Винаги подсушавайте добре краката си. Не обувайте чорапи и обувки на мокри и влажни крака. Избягвайте носенето на запаряващи чорапи и обувки.

Спрете повторната поява на инфекциите

Ако сте имали гъбична инфекция, то съществува вероятност тя да се появи отново след време. При лечението с Екзодерил крем и Екзодерил разтвор трябва да продължите поне две седмици след премахване на инфекцията, за да се предотврати повторната й поява (реинфекция), което ще доведе до трайни резултати от лечението.

Екзодерил прониква дълбоко и убива гъбичките!

Вижте тук за повече информация.

Препоръчваме ви да разговаряте с вашия лекар или фармацевт, ако имате съмнения за поява на гъбична инфекция. Колкото по-бързо реагирате, толкова по-лесно ще се справите с проблема!

 


  1. Thomas J, et al. J Clin Pharm Ther. 2010;35:497–519
  2. Ustinov MV. Treating Doctor, 2016
  3. The Telegraph, ‘Why a beach holiday is so good for you’. Available at: http://www.telegraph.co.uk/news/health/children/3321964/Why-a-beach-holiday-is-so-good-for-you.html. Accessed July 2016

Интересни факти и цифри

Интересни факти и цифри

Лечението на онихомикоза

или гъбички по ноктите

може да продължи 6-18 месеца1

1 Elewski BE. Clin Microbiol Rev. 1998;11(3):415-429

x