За Екзодерил

Екзодерил® крем и Екзодерил® разтвор

Екзодерил® – комплексно решение при гъбични инфекции

Екзодерил® предлага гама от продукти за комплексно решение при гъбични инфекции. Екзодерил® крем и Екзодерил® разтвор са лекарствени продукти, съдържащи активното антимикотично вещество – нафтифинов хидрохлорид.

Нафтифин е активен срещу основните причинители на гъбични инфекции: дерматофити, дрожди и плесени.
Нафтифин убива, а не просто спира развитието на гъбичните инфекции, причинени от дерматофити, на които се дължат по-голяма част от случаите на гъбични инфекции по кожата и ноктите. Нафтифин е ефективен и срещу дрожди като Candida albicans, и плесени.
Прилагането на нафтифин до 2 седмици след премахване на инфекцията помага да се предотврати повторно гъбично инфектиране.
Екзодерил® крем е бял, с гладка или леко гранулирана текстура за външно приложение.
Екзодерил® разтвор е бистър, безцветен до бледожълт разтвор за външно приложение.

 

Екзодерил® има тройно действие

Антимикотично (убива гъбичките)
In vitro нафтифин има главно фунгициден ефект върху дерматофитите и Aspergillus species и, в зависимост от щама, главно фунгицидно или фунгистатично действие спрямо дрождите.

Антибактериално
Нафтифин има и антибактериална активност срещу различни Gr (+) и Gr (-) микроорганизми, които често възникват при гъбични инфекции.

Противовъзпалително (бързо облекчава сърбежа)
При клиничната употреба нафтифин е показал вътрешна противовъзпалителна активност, която води до бързо облекчаване на симптомите на възпаление и особено на сърбежа.

 

Предимства


Прониква дълбоко

Убива гъбичките

Бързо облекчава сърбежа

Антибактериална активност

Прилага се само веднъж дневно

Предлагат се удобни икономични опаковки

Помага да се предотврати повторна гъбична инфекция

Алтернатива или в допълнение при перорално лечение

 

Приложение

Екзодерил® се прилага само веднъж дневно директно върху засегнатия участък поради добрата си пенетрация и дълго поддържане на антимикотични концентрации в различните слоеве на кожата. Областта, върху която се нанася, трябва да бъде почистена и подсушена внимателно преди да се нанесе разтворът или кремът.

Лечението с Екзодерил® крем и Екзодерил® разтвор трябва да продължи при същата доза поне две седмици след премахване на инфекцията, за да се предотврати повторната й поява (реинфекция), което да доведе до трайни резултати от лечението.

Екзодерил® крем и Екзодерил® разтвор трябва да се нанася неразреден и без да се смесва с други продукти за външна употреба, тъй като понижаването на концентрацията на активното вещество може да намали неговата ефикасност.

 

Опаковки

Екзодерил® е наличен в две форми - Екзодерил® крем (15 g и 30 g) и Екзодерил® разтвор (10 ml и 20 ml).

Екзодерил® крем 30 g и Екзодерил® разтвор 20 ml – удобни икономични** опаковки при:

  • третиране на повече от един засегнат нокът/участък
  • при инфекции, изискващи продължителна терапия
  • при гъбични инфекции, засягащи по-големи площи

 

Екзодерил® крем и Екзодерил® разтвор са локални антимикотици и могат да бъдат алтернатива или допълнително лечение за пациенти, които имат непоносимост или са изградили резистентност към перорални антимикотици.

Екзодерил® крем и Екзодерил® разтвор са лекарствени продукти без лекарско предписание за възрастни. Съдържат нафтифинов хидрохлорид. Преди употреба прочетете листовката. ТП Сандоз д.д., Бул. Н. Вапцаров 55, сгр.4, ет.4, 1407 София, Тел.: +359 2 970 47 47. А0086/03.05.2022; BG2202219478/21-FEB-2022
*Продукт №1 по продажби в ОТС клас „06G – ANTIFUNGALS.“ за 2021 г. на база одитирания от IQVIA Български аптечен пазар.
** По IMS данни за средна продажна цена на дребно за месец януари 2017г на Екзодерил® крем 15 г и 30 г и Екзодерил® разтвор 10 мл и 20 мл.