Гъбички по ноктите и кожата

Избор на подходящо лечение на гъбични инфекции по кожата и ноктите

Ако имате гъбична инфекция, е важно да започнете лечението й веднага. Колкото повече отлагате, толкова по-голям е рискът инфекцията да се задълбочи или разпространи.1, 2 При гъбични инфекции по ноктите (онихомикозата), ноктите може да се обезцветят и да станат чупливи. Ако не се третира, засегнатият нокът може да се разруши и отдели от нокътното легло.3

Тъй като може да изглежда неприятно или смущаващо, е твърде вероятно това да се отрази на самочувствието Ви и да повлияе негативно на Вашия социален живот и на работата Ви.4

Повечето гъбични инфекции по кожата се причиняват от дерматофити и дрожди, сред които Candida.5 Когато избирате средство за лечение, е важно да вземете под внимание мястото на развитие на инфекцията.

 • Гъбични инфекции по кожата на ръцете, краката, торса или стъпалата обикновено се повлияват от локално лечение; крем или разтвор за директно приложение върху кожата.

Пръстите на краката биват засегнати по-често отколкото пръстите на ръцете, като гъбчините инфекции между пръстите на краката или по ходилата могат лесно да се разпрострат и да обхванат и ноктите.2

Доброто самочувствие е важно

Проблемът гъбички може да има социални и емоционални последици за пациентите и да доведе до физически и професионални ограничения Може да причини болка и дискомфорт и да повлияе на качеството на живот, което да доведе до липса на самочувствие и ограничаване на социални контакти.4

Повече удобство с Екзодерил Nailner® лак 2 в 1 срещу гъбички по ноктите

Друг вариант за пациентите, страдащи от онихомикоза, е Екзодерил Nailner® лак 2 в 1.

Доказано ефективен при гъбички по ноктите!

Екзодерил Nailner® Лак 2 в 1:

 • Прониква в целия нокът
 • Атакува гъбичната инфекция
 • Предпазва от повторно инфектиране

Екзодерил Nailner® Лак 2 в 1 – видими резултати след 7 дни***

Уникална система 2 в 1 на Екзодерил Nailner® Лак:

 • Атакува гъбичките по ноктите***: Уникалната формула на Екзодерил Nailner® атакува гъбичната инфекция. Гъбичките не могат да се развиват в киселинна среда. Съставът на Екзодерил Nailner® намалява pH на средата на нокътя до 2.5, което спира развитието на гъбичната инфекция.***
 • Спомага и се грижи за подобряване на външния вид на инфектирания нокът ***: Екзодерил Nailner®  съдържа овлажнител (глицерин) и изсветляващ агент в състава си. Те предпазват нокътя от изсушаване и подобряват видимо външния му вид.  

Лесна употреба

Компактната опаковка на Екзодерил Nailner® го прави лесен и удобен за пренасяне, така че да бъде винаги с вас. Тесният връх на четката прави нанасянето на разтвора лесно и прецизно. Създаден е така, че да остане върху нокътя, и след като попие да не цапа вашите дрехи и/или обувки.

Екзодерил Nailner® Лак 2 в 1 – приложение:

 • 2 пъти дневно през първите четири седмици
 • веднъж дневно до израстване на здрав нокът
 • Лесен за употреба – без предварително пилене на нокътя;
 • Да се отстрани лака за нокти, ако има такъв, и да се почисти засегнатия нокът;
 • Разтворът трябва да покрие цялата повърхност на засегнатия нокът, включително долната част на външния му ръб;
 • Екзодерил Nailner® Лак 2 в 1 е медицинско изделие и съдържа разтвор, достатъчен за около 300 нанасяния***

Лечение на гъбични инфекции с Екзодерил

Екзодерил предлага гама от продукти за комплексно решение при гъбични инфекции. Екзодерил крем и Екзодерил разтвор са лекарствени продукти съдържащи активното антимикотично вещество – нафтифинов хидрохлорид, открито от компанията Сандоз*. Нафтифин е активен срещу основните причинители на гъбични инфекции: дерматофити, дрожди и плесени.

Нафтифин убива, а не просто спира развитието на гъбичните инфекции, причинени от дерматофити, на които се дължат по-голяма част от случаите на гъбични инфекции по кожата и ноктите. Нафтифин е ефективен и срещу дрожди като Candida albicans, и плесени.

Екзодерил има тройно действие:

 • Антимикотично (убива гъбичките): In vitro нафтифин има главно фунгициден ефект върху дерматофитите и Aspergillus species и, в зависимост от щама, главно фунгицидно или фунгистатично действие спрямо дрождите.
 • Антибактериално: Нафтифин има и антибактериална активност срещу различни Gr (+) и Gr (-) микроорганизми, които често възникват при гъбични инфекции.
 • Противовъзпалително (бързо облекчава сърбежа): При клиничната употреба нафтифин е показал вътрешна противовъзпалителна активност, която води до бързо облекчаване на симптомите на възпаление и особено на сърбежа.

Екзодерил се прилага само веднъж дневно директно върху засегнатия участък, поради добрата си пенетрация и дълго поддържане на антимикотични концентрации в различните слоеве на кожата.

Екзодерил е наличен в две форми - Екзодерил крем (15 g и 30 g) и Екзодерил разтвор (10 ml и 20 ml).

Екзодерил крем 30 g и Екзодерил разтвор 20 ml – удобни икономични** опаковки при:

 • третиране на повече от един засегнат нокът/участък
 • при инфекции изискващи продължителна терапия
 • при гъбични инфекции, засягащи по-големи площи

Риск от повторно появяване на гъбичките (реинфекция)

Нафтифин е активен срещу основните причинители на гъбични инфекции: дерматофити, дрожди и плесени.

Нафтифин убива, а не просто спира развитието на гъбичните инфекции, причинени от дерматофити, на които се дължат по-голяма част от случаите на гъбични инфекции по кожата и ноктите. Прилагането на нафтифин до 2 седмици след премахване на инфекцията помага да се предотврати повторно гъбично инфектиране.

Действие и дълготраен ефект

Екзодерил крем и Екзодерил разтвор имат тройно действие:

 • Антимикотично (убива гъбичките)
 • Антибактериално
 • Противовъзпалително (бързо облекчава сърбежа)

Провеждането на клинично проучване показва, че при 50% от хората, третирани с нафтифин срещу гъбична инфекция на кожата на краката, се отчита добър до отличен резултат или пък напълно излекуване на инфекцията в рамките на две седмици.6

Бързата реакция е от особено значение, тъй като гъбичките могат лесно да се разпространят към зони, които са по-трудни за третиране. Съществува и риск гъбичките да се предадат на друг близък или член от семейството. Понякога това може да доведе до понижаване на самочувствието и съзнателно отбягване на близки контакти4.

Екзодерил крем и Екзодерил разтвор са локални антимикотици и могат да бъдат алтернатива или допълнително лечение за пациенти, които имат непоносимост или са изградили резистентност към перорални антимикотици.

Колко дълго трябва да продължи лечението?

Екзодерил крем и Екзодерил разтвор се прилагат само веднъж дневно директно върху засегнатия участък, поради добрата си пенетрация и дълго поддържане на антимикотични концентрации в различните слоеве на кожата.

Може сами да изберете времето, което е най-удобно за Вас, препоръчва се след баня.

Трябва да сте търпеливи и постоянни. Важно е да се придържате към режима на лечение, който Ви е предписан, за да сте сигурни, че гъбичките ще бъдат напълно излекувани. Прилагането на нафтифин до 2 седмици след премахване на инфекцията помага да се предотврати повторно гъбично инфектиране.

 1. Ustinov MV.Treating Doctor. 2016;5
 2. Thomas J, et al. J Clin Pharm Ther. 2010;35:497–519
 3. NHS Choices. ‘Fungal Nail Infection.’ Available at: http://www.nhs.uk/conditions/Fungal-nail-infection/Pages/Introduction.aspx. Accessed May 2016
 4. Elewski BE.Clin Microb Rev. 1998;11(3):415-429
 5. Kemna M, et al. JAAD. 1996;35(4);539-542
 6. Dobson RL, et al.Clin Trials J. 1989;26(6):418-423
 7. * St-tz-1987-Angewandte_Chemie_International_Edition
 8. **Price reference
 9. ***Data on file, product information

Интересни факти и цифри

В някои страни

около 20% от населението

страдат от гъбични инфекции.1

1 Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36: e2014017

Препоръчани статии

Съвети за хранене при борба с гъбичните инфекции

Ролята на обувките за поява на гъбични инфекции